Klinkt als een gekke vraag, maar het is het echt mogelijk. Teufel is namelijk op de markt gekomen met de Motiv Go Voice. Een bluetooth speaker waar je gewoon tegen kunt praten dankzij Google Assistent.
Maar is het functionaliteit die je hebben wil op een speaker? De stem is een hele makkelijke manier om te communiceren, dat merken we iedere dag. Als je bijvoorbeeld je handen niet vrij hebt is het geven van zogenaamde voice commands echt iets wat toegevoegde waarde heeft. Tenminste, als het systeem ze ook begrijpt. Anders is het al heel gauw meer frustrerend dan prettig om met je stem te communiceren.
Ikzelf gebruik heel vaak de mogelijkheid om artikelen te dicteren. De tekst wordt bijvoorbeeld in Word omgezet in gesproken tekst. Of ik gebruik Notes van Apple. Als de omgeving rustig is dan wordt het redelijk goed van stem naar tekst omgezet. Het dicteren van een artikel en het opzetten van muziek zijn echter twee verschillende dingen.
De technologie die Teufel gebruikt is die van Google en dat is technologie die al een aantal jaren beschikbaar is. We mogen er dus vanuit gaan dat het stabiel is en dat we niet de eerste persoon zijn die in het Nederlands tegen zijn of haar speaker aan het praten is.
Met Google Assistent kun je op eenvoudige wijze muziek, podcasts en radio afspelen en bedienen zonder je handen te gebruiken. Het ecosysteem bestaat uit de eigen Google devices maar ook uit andere apparaten die met Google Assistent kunnen werken. Je ziet dit ook bij die andere leverancier van deze technologie: Amazon’s Alexa.
Werkt het?
De vraag is natuurlijk: hoe goed werkt het? Om dat te testen heb ik een aantal Google Home commando’s uitgeprobeerd in combinatie met Spotify. Hierbij heb ik gekozen voor combinaties waarbij of de naam van de artiest, of de naam van het lied wat complexer zijn.
Zo zei ik onder andere (en de antwoorden van de speaker staan er onder):
Hey Google speel eenzame kerst van André Hazes
oké ik speel eenzame kerst van André Hazes af via Spotify.
Hey Google speel prelude en fugue in A minor van Hannes Minnaar
oké ik speel prelude en fugue in a minor BWV 543 van Hannes Minnaar af via Spotify
Hey Google speel de Slam Dance 1000 playlist van Slam
oké hier is slam hardstyle volume 10 op Spotify
Hey Google speel Bochum album van Herbert Groenemeyer
oké hier is het album 4630 Bochum op Spotify
Zoals je kunt zien gaan 3 van de 4 commando’s goed de playlist van slam helaas niet waarschijnlijk Omdat playlists niet wordt ondersteund als woord.
Natuurlijk ook het nadeel dat er meerdere plekken een bepaald nummer of een bepaald album te vinden kan zijn op Spotify en dat Google er dan maar gewoon een kiest. Net zoals je zegt speel muziek van André Hazes. Dat zit ambiguïteit in, er zijn er twee (Jr en Sr) en wat speelt Spotify dan? Top nummers van alle luisteraars of mijn persoonlijke favourieten?
De ondersteuning van de Nederlandse taal is essentieel in dit verhaal, zeker als je Nederlandstalige muziek wilt luisteren.Als voorbeeld, want denk je dat dit commando naar spotify zou moeten afspelen ?
spell musique for monka neilus
Dit commando was speel muziek van Manke Nelis. Ik heb dit even in Word gedicteerd met een Engels Spraak naar Tekst instelling. Daar kan je als slimmer speaker niet zo veel mee dus.
Maar in het Nederland gaat het goed en dus werkt het. En Dat is niet vreemd want deze technologie is al een tijdje beschikbaar, sterker nog je zou kunnen zeggen dat Teufel met deze speaker niet bij de eerste partijen zit die deze functionaliteit hebben ingebouwd. Als je wilt weten wat de assistent kan, kijk dan hier bij Google.
Want je kunt via de Google Assistent ook het weerbericht, de lokale tijd of je agenda voor de dag raadplegen (na toestemming). Ook het besturen van je Philips Hue-lampen is mogelijk, of de ideale kamertemperatuur instellen door draadloze communicatie met de slimme thermostaat Google Nest. Natuurlijk alleen als je die apparaten ook hebt.
Koppelen
Het koppelen van de speaker is simpel, je open Google Home op je Android of iOS device. Maak een locatie (bijv thuis) aan als je die nog niet hebt en laat Google Home zoeken naar de Speaker.
Daarna kies je de locatie waar de speaker staat via de app, de taal die je spreekt en met name ook waar de nummers in kunnen zijn geschreven.
Specificaties
Maar wat voor soort speaker is het eigenlijk? Kan je ook gewoon zonder Google Assistent er mee werken? Ja dat kan, je kunt de microfoons met een knop aan de zijkant uitzetten, op dat moment zou Google niet meer kunnen meeluisteren.
Wat ook handig is, de batterij waarmee je tot 15 uur kunt luisteren. En natuurlijk dat hij IPX5 gecertificeerd is en dus spatwaterdicht is.
Conclusie
Voegt het waarde toe om met je stem een speaker te besturen? Als je kijkt naar de toegevoegde waarde dan is die er op het moment dat je heel goed weet wat je wil gaan afspelen. Als je Spotify bedient dan krijg je gewoon meer informatie en ideeën van af te spelen muziek.
Om deze speaker te laten werken met spraak luistert de speaker doorlopend naar zogenaamde activeringswoorden, in dit geval “Hey Google”. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk met die speaker, luistert de speaker nou echt altijd naar wat er gezegd wordt? En het antwoord is ja, deze technologie vereist dat er doorlopend wordt geluisterd naar het activeringswoord.
Volgens Google zelf, en we moeten hen maar op hun woord geloven, wordt zodra het woord niet herkend is het geluidsfragment gewoon weggegooid. Alleen op het moment dat het woord herkend wordt wordt de speaker geactiveerd om vervolgens daar de commando’s aan te geven.
Welke commando ’s dat zijn? Dat zijn de commando ’s die door Google zijn ingebouwd voor het Nederlands taalgebied. Op deze plek kan je er een aantal zien, maar je kunt bijvoorbeeld vragen hoe laat het is aan Google, heel eenvoudig door deze volgende zin:
hé Google hoe laat is het
Het is 11 voor 11 s morgens.
Voor mij persoonlijk is een speaker met stembesturing leuk maar biedt het niet een enorme meerwaarde. Ik ben fan van technologie maar de echte meerwaarde voor mij ontbreekt. Dat is niet omdat het niet of slecht werkt (in tegendeel, in de meeste gevallen gaat het goed) maar eenvoudig weg omdat ik aan de ene kant weinig muziek luister, anders dan tijdens het fietsen of hardlopen en de andere kant dat het alternatief, handmatig muziek selecteren beter bij me past.
De privacy aspecten zijn natuurlijk ook een issue, de speaker luistert altijd en daarbij moet je ervan uitgaan dat Google de berichten niet bewaard of meeluistert naar andere conversaties. Dat is een stukje vertrouwen wat je moet hebben, en dat is best een opgave. Google maar eens op smart speakers listening en je krijgt zowel artikelen dat het meevalt en niet meevalt. Ook verhalen over camera’s met een microfoon (zoals een deurbel) kan je vinden en onlangs was er het schandaal van de gehackte camera’s waardoor hackers konden meekijken. Allemaal voorbeelden die het gebruik van dit soort connected apparaten geen goed doen.
Maar, dat is mijn mening. Misschien dat je een stem-bestuurde speaker een geweldige uitvinding vindt (en dat is het ook) waar je niet zonder kunt. Dan zou ik gewoon eens gaan kijken bij Teufel. Je kunt de speaker altijd retourneren als je niet tevreden bent. Acht weken proef luisteren is standaard bij Teufel!