Philips heeft op 3 september tijdens de IFA de eerste in een range gezondheidsprogramma’s aangekondigd die, zoals ze zelf zeggen, de consument in staat stelt regie te nemen over zijn of haar gezondheid. “Elk programma omvat meetinstrumenten voor ‘connected health’, op apps gestoelde, gepersonaliseerde gezondheidsprogramma’s en veilige, cloud-gebaseerde gegevensopslag.” Het eerste programma bestaat uit een health watch, bloeddrukmeter voor pols en bovenarm, weegschaal met lichaamsanalyse en oorthermometer.
Nu al waakt Philips ieder jaar over de gezondheid van meer dan 250 miljoen ziekenhuispatiënten met hun oplossingen voor de zakelijke markt, maar dit is de eerste stap die men zet met het zogenaamde ‘connected health’ voor consumenten. Andere programma’s zullen zich richten op hartgezondheid, rugpijn en andere terreinen op het gebied van gezondheid. Philips houdt hier de deur open voor nog meer mooie innovaties op het gebied van e-health.
‘Connected health’, apps en cloud. Is dat wel veilig?
Tegenwoordig wordt bijna alle data opgeslagen in de cloud en denken de meeste mensen al minder na voordat ze inchecken bij hun favoriete restaurant op Facebook. Maar gegevens over jouw gezondheid opgeslagen in de lucht?! Philips zegt daarover het volgende: “De meetinstrumenten die de informatie voor Philips’ gezondheidsprogramma’s verzamelen, zijn allemaal voorzien van Bluetooth en maken draadloos verbinding met de Philips HealthSuite Health-app, zodat gebruikers hun meetresultaten eenvoudig in de loop van de tijd kunnen volgen. Deze meetresultaten worden automatisch naar het Philips HealthSuite Digital Platform gestuurd.” Dat platform is een samenwerking tussen Philips en het bekende Salesforce en werd in juni van vorig jaar aangekondigd. De devices zullen met elkaar verbonden zijn via de Philips HealthSuite device cloud, het platform waar ook onder andere alle Philips Smart TV’s, de Philips HUE lampen en de high-end audiolijn Philips Fidelio op zijn aangesloten.
Devices en details
- De Philips health watch – bevat optische hartslagsensor en versnellingsmeter voor het volgen van de leefstijl. “Het meet continu en automatisch een groot aantal verschillende biometrische eigenschappen (waaronder hartslagfrequentie, activiteit en slaappatronen).” Wat dit horloge anders maakt dan een andere activity tracker is dat het is ontwikkeld als medisch hulpmiddel om “door leefstijl geïnduceerde chronische aandoeningen te helpen voorkomen of verzachten.”
- De Philips-bloeddrukmeter voor de bovenarm – een oplaadbare bloeddrukmeter zonder slang waarmee systolische en diastolische bloeddruk en hartslagfrequentie kunnen worden gemeten.
- De Philips-bloeddrukmeter voor de pols – een kleinere en gemakkelijk draagbare bloeddrukmeter waarmee ook de systolische en diastolische bloeddruk en hartslagfrequentie kunnen worden gemeten. Deze meter kan worden opgeladen via USB en is dus ideaal voor mensen die onderweg regelmatig hun bloeddruk moeten of willen controleren.
- De Philips-weegschaal met lichaamsanalyse – een elegant hulpmiddel dat het gewicht meet, via bio-impedantieanalyse een inschatting maakt van de vetmassa en de BMI berekent. Met ondersteuning voor het hele gezin door tot wel acht gebruikersprofielen.
- De Philips-oorthermometer – een gebruiksvriendelijk hulpmiddel waarmee de lichaamstemperatuur nauwkeurig kan worden gemeten. Ontwikkeld voor volwassenen, kinderen en pasgeborenen voor nauwkeurige metingen in twee seconden.
Philips heeft, met de lancering van deze ‘slimme’ en verbonden producten, een mooie stap in het e-health domein gezet. Een goede stap in de richting van “een nieuw tijdperk binnen de zorg op afstand voor consumenten, patiënten en zorgverleners, nu de medische zorg zich steeds meer verplaatst van het ziekenhuis naar ons huis en dagelijkse leven.”
Mijn interesse hebben ze in ieder geval gewekt en ik hou de overige gezondheidsprogramma’s dan ook vol belangstelling in de gaten.