Virtual Reality, wat is dat nou? Stel je voor dat je als bijrijder met een handlanger die hysterisch plat Brits tegen je praat in een busje zit. Samen zijn jullie op de vlucht geslagen van mannen op motoren met automatische pistolen. Ze zijn sneller dan jij en openen het vuur. Dan realiseer je jezelf dat dit nu even jouw wereld is. Een wereld waarin pistolen voor het grijpen liggen in het dashboard kastje, die je met je “handen” oppakt om vervolgens om je heen te schieten.
Dit is één van de game ervaringen die ik met Playstation VR beleefde. In deze review beschrijf ik mijn ervaring met deze Virtual Reality gadget van Sony Playstation. Maar misschien nog even een stapje terug, virtual reality is een computer gegenereerde of cinematografische (film) omgeving die kan leiden tot een diepere game of film ervaring.
“Echt genoeg om de woonkamer te vergeten”
Ik testte op de PlaystationVR vier spellen samen met een vriend. Wat opviel was dat we verschillend reageerden op de games. Hij werd bijvoorbeeld misselijk bij het spelen van Rush of Blood, een speel waarmee je in een langzame achtbaan zit en zombies af moet knallen. Dat terwijl ik van misselijkheid niet veel last had.
Kwaliteit van de VR games
De kwaliteit van de games doet mij denken aan spellen zoals je die speelde op de Playstation 3. De ervaringen zijn overwegend kort en in plaats van een grote machine die trilt en beweegt om het realistischer te maken, kan je 360 graden om je heen kijken. Dat voegt veel toe, want ik reageerde regelmatig fysiek op dat wat zich in de virtuele wereld afspeelde. De twee Move controllers (of een enkele PS4 controller) zijn je handen, pistolen of bijvoorbeeld het stuur. Met een normale Playstation 4 controller loop je daarentegen al snel tegen problemen aan. Schieten is moeilijker en erg belangrijk: je hebt niet het idee dat je jouw handen ziet in Virtual Reality, waardoor de beleving minder realistisch overkomt. Ondanks de grafische prestaties die lager zijn dan wat ik van mijn Playstation 4 en Game PC gewend ben, voelde de games in eerste instantie echt genoeg om de woonkamer even te vergeten. Voor een indruk van Rush of Blood kan je onderstaande video bekijken:
De Playstation VR installeren
Het installeren van de headset is makkelijk. Je krijgt wel wat extra kabels te verduren. De headset wordt aangesloten op een processor unit, een klein kastje waar de HDMI-kabel van de PS4 in zit. Je kan het beeld op je televisiescherm én tegelijk op het ingebouwde display in de VR headset zien.
Anderen kunnen dus meekijken met wat jij in de headset ziet.
Je hebt ook een Playstation Camera nodig die jouw bewegingen en positie monitort. De headset is verbonden via een VR connectie kabel. Nadat je de bril opstart wordt nieuwe software gedownload en geïnstalleerd, waarna de Playstation 4 (of 4 Pro) opnieuw moet opstarten. Het downloaden en installeren van de software duurde in ons geval best lang (ruim 30 minuten). Na het afstellen van de bril en de installatie ben je klaar om nieuwe werelden te bewonderen in VR.
Gamen in Virtual Reality
Er zijn nog niet veel Virtual Reality games voor Playstation VR. Op de Playstation Store worden wel enkele games aangeraden zoals Valkyrie, Batman en Tomb Raider. De games die ik probeerde waren niet allemaal even goed en leuk om te doen. De graphics van Battlezone vond ik persoonlijk erg tegenvallen (lees: Retro) en de instructies over hoe ik mijn voertuig moest bedienen en dus mijn vijanden moest verslaan waren onduidelijk. Ik reed dus roekeloos rond in een tank, zonder te weten waar mijn Move controller precies voor diende.
Dit toonde aan dat nog niet alle game ontwikkelaars zich bewust zijn van het belang van duidelijke instructies, zodat je als VR Gamer intuïtief aanvoelt hoe de game werkt. Één game die mij overtuigd heeft dat Virtual Reality games een toekomst hebben is Valkyrie. Rondvliegen en over de kop gaan met een spaceship in meerdere levels, zonder dat we misselijk werden, zorgde voor een dik uur game plezier. De combinatie van goed geluid in de koptelefoon, gave panoramaviews en het niet heen en weer hoeven bewegen met je lichaam, maakte het een gave ervaring die ik graag nog eens wil beleven. Valkyrie was ook meteen de langste game-ervaring die ik speelde op PlaystationVR. De gameplay is eenvoudig, er zijn meerdere levels en het biedt voldoende kwaliteit om er meerdere uren in op te gaan (als je net als ik van dit soort spellen houdt). Een algemeen “VR probleem” is wel dat het op den duur vrij intensief is om lang van dichtbij naar een scherm te kijken en dat het warm wordt op je hoofd. Daarentegen is het design van de headset slim gemaakt, waardoor het een stuk minder warm is dan bijvoorbeeld de Oculus of HTC Vive. De overige games die ik speelde zijn overwegend kort en vrij statische ervaringen. Daar zal vast verandering in komen, want spellen als Resident Evil 7, Star Wars battlefront en Gran Turismo Sport 2017 staan al op de planning voor lancering.
Voor diegene die uren lang in VR willen gamen is het aanbod van Playstation VR denk ik nog te beperkt. Wat ik verwacht van Virtual Reality voor gamers De vraag die mij vooral bezighield tijdens het testen, was of er een grote slagingskans is van Playstation VR om door veel gamers gekocht te worden. Met de huidige beperkte content verwacht ik dat deze kans niet groot is. Wie weet brengt de Playstation 4 Pro en de verzameling games die binnenkort met Playstation VR te beleven zijn daar verandering in. Persoonlijk vind ik Virtual Reality heel gaaf en dan is een investering van … het waard om op een nieuwe manier game content te ervaren. Dat zal alleen zeker niet voor iedereen gelden.
Comfortabel design
Het is eigenlijk niet te vergelijken met een GearVR, Oculus of HTC Vive, bijvoorbeeld omdat de Playstation VR de eerste VR headset is die aangesloten wordt op een bestaande game console en door het sterk afwijkende design. Een belangrijk criterium vind ik dan ook het comfort van de Virtual Reality headset. Playstation is er met het design van de 610 gram wegende headset zonder twijfel in geslaagd om prettig comfort te bieden.
Het is een kwestie van de headset even goed afstellen en dan zit het als gegoten. In tegenstelling tot de headsets die als een soort duikbril op je voorhoofd zitten van bijvoorbeeld de HTC Vive, Oculus en Samsung, leunt het gewicht van de Playstation VR headset voornamelijk op je achterhoofd. Dit zorgt ervoor dat je veel minder snel zweet en het gewicht beter verdeeld is. Dat zijn dikke pluspunten als je langere VR ervaringen wil beleven.
Conclusie
Playstation VR biedt voor een avond of drie voldoende fun, maar daarna is er op dit moment nog vrij weinig om te beleven. De Playstation VR kopen lijkt dan ook eerder een investering te zijn in de toekomst. Want gave games zullen er ongetwijfeld komen. Daarentegen heb je dus ook een Playstation Camera en het liefst ook Move Controllers en een goede hoofdtelefoon nodig. De Playstation 4 Pro zou ook betere prestaties moeten leveren. De totale kosten lopen in dat geval al snel op. Door de prijs en kwaliteit in vergelijking met andere VR Headsets scoort de Playstation VR naar mijn mening dan ook 3 sterren.
Playstation VR kopen
Als je de Playstation VR wil kopen betaal je voor de headset tussen de 388 en 399 Euro.
De Playstation camera kost 59 Euro en de Move controllers 79 Euro. In totaal ben je voor de complete set dus circa 526 Euro kwijt. De Playstation VR bril is te koop bij onder andere de MediaMarkt, Bol.com en CoolBlue.