Als je de overweging maakt om je laptop te vervangen, dan zou een Chromebook een aantrekkelijke optie kunnen zijn. Een Chromebook is een pc met een Google Chrome besturingssysteem. Chromebooks zijn een innovatief alternatief voor de Windows laptops en Apple MacBooks. Als jij op zoek bent naar een gemakkelijk te gebruiken laptop die ook nog eens budgetvriendelijk is, dan is wellicht een Chromebook de juiste keuze.
Er zijn echter een aantal zaken die je moet overwegen voordat je een Chromebook koopt, waaronder de beperkte hardware en mogelijkheden in het algemeen. Neem daarom dit artikel goed door om te begrijpen hoe Chromebooks precies werken en, in vergelijking met andere opties, presteren.
Het Chrome besturingssysteem (OS)
Chrome OS is in wezen de Google Chrome browser die dusdanig aangepast is om als een besturingssysteem te functioneren. Het bevat OS specifieke functies waaronder een bestandsbeheerder, een app opstartprogramma en een taakbalk. Het richt zich in de eerste instantie ook puur op de eigen services van Google, zoals Gmail, YouTube, Maps en de G Suite, vergelijkbaar met wat bij het Android systeem het geval is.
Het Chrome besturingssysteem is erg afhankelijk van webgebaseerde apps die in een tabblad van de Chrome webbrowser worden geopend. Dankzij deze werkwijze kent het systeem een razendsnelle opstart en zijn er grote prestaties op zelfs behoorlijk low-end apparatuur mogelijk.
Een Android apps ondersteuning
De specifieke Chrome apps worden momenteel grotendeels ondersteund door Android apps die de gebruiker vanuit de Google Play Store kan installeren. Zo krijg je het beste van twee werelden: de snelheid van een lichtgewicht besturingssysteem in combinatie met toegang tot een gigantische bibliotheek van Android apps. Dit betekent wel dat jij daarmee meer lokale opslag verbruikt dan wanneer je enkel de webgebaseerde apps gebruikt.
Voor de meeste toepassingen heb je overigens een internetverbinding nodig, maar sommige andere applicaties (met name die van Android) kunnen gewoon offline functioneren. Zo kun je, in het laatste geval, nog steeds e-mails opstellen en lezen met Gmail Offline en zonder internet via Google Drive en G Suite aan allerlei documenten werken.
Werkgeheugen en opslag
De lokale opslag van een Chromebook is doorgaans behoorlijk beperkt, maar met alle beschikbare online opslagruimte en de mogelijkheid om dit aanzienlijk uit te breiden, is er voor de meeste taken en toepassingen voldoende capaciteit.
Sommige Chromebooks worden standaard al met een veel grotere lokale opslag geleverd, maar dat kost wel wat extra.Het voordeel van bijna alles op het internet (in de Cloud) op te slaan, is dat jij vanaf elke computer toegang tot al jouw gegevens hebt.
Het werkgeheugen (RAM) van een Chromebook is in de regel ook niet gigantisch, maar wel adequaat. Videobewerking op een Chromebook zal niet snel voorkomen.
De beperkingen van een Chromebook
Chromebooks beschikken zeker over sterke punten, maar ze hebben ook hun zwakke kanten. Op het eerste gezicht is hun grootste tekortkoming het onvermogen om traditionele (Windows of Mac) desktopsoftware te installeren. Afgezien van mogelijke Android varianten is er bijvoorbeeld geen manier om applicaties zoals Adobe Photoshop, Microsoft Office of andere bedrijfssoftware en computergames te installeren.
Conclusie
Is een Chromebook de juiste keuze voor jou? Welnu, als jij op zoek bent naar een laptop die geschikt is voor gamen op hoog niveau, 4K videobewerking of professionele digitale foto editing programma’s zoals Adobe Photoshop, dan is de Chromebook waarschijnlijk niet echt de juiste optie. Ook wanneer je meer functionaliteit nodig hebt of heel regelmatig offline werkt, dan is het misschien het allerbeste om zo’n Chromebook enkel als een soort back-up computer te beschouwen, en toch nog even door te sparen voor een duurder alternatief.
Maar als jouw computer behoeften minimaal zijn en je over een stabiele internetverbinding beschikt, dan is een Chromebook mogelijk een behoorlijk goed alternatief voor een duurdere Windows laptop of Apple MacBook.