De afkorting GPS ken je waarschijnlijk wel. En grote kans dat je dagelijks met een gps ontvanger onderweg bent. In dat geval heb je al kennis gemaakt met GNSS, want GNSS is de overkoepelende naam voor positiebepaling door middel van satellieten.
Global Navigation Satellite System
GNSS staat voor Global Navigation Satellite System en is een systeem dat gebruikt wordt voor locatiebepaling. Het is een wereldwijd satellietnavigatiesysteem dat bestaat uit verschillende satellieten die signalen uitzenden die door GNSS ontvangers kunnen worden opgevangen en verwerkt om de coördinaten van de ontvanger te bepalen. GNSS-systemen zijn onmisbaar geworden in het dagelijks leven voor toepassingen zoals navigatie, transport, landbouw en geodetische metingen.
GPS – Global Positioning System
GPS staat voor Global Positioning System en is het bekendste GNSS-systeem. Het is ontwikkeld en wordt beheerd door het Amerikaanse leger. De Verenigde Staten hebben dan ook operationeel de controle over de techniek en satellieten van GPS.
Het GPS-systeem maakt gebruik van een netwerk van 24 satellieten die in een baan om de aarde draaien en signalen uitzenden die door GPS ontvangers wereldwijd kunnen worden opgevangen.
GLONASS
GLONASS staat voor Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema en is het satellietnavigatiesysteem van Rusland. Het GLONASS-systeem bestaat uit een netwerk van 27 satellieten die in een baan om de aarde draaien. Het GLONASS-systeem werkt op een vergelijkbare manier als het GPS-systeem, maar gebruikt een andere frequentie. GLONASS heeft een hogere nauwkeurigheid dan GPS, vooral op hogere breedtegraden.
Beidou
Beidou, ook bekend als BDS (BeiDou Navigation Satellite System), is het satellietnavigatiesysteem van China. Het Beidou-systeem bestaat uit een netwerk van 35 satellieten die in een baan om de aarde draaien en signalen uitzenden die door ontvangers op aarde kunnen worden opgevangen. Het Beidou-systeem biedt een nauwkeurigheid van enkele meters en wordt voornamelijk gebruikt voor militaire en civiele doeleinden in China.
Galileo
Galileo is het satellietnavigatiesysteem van Europa. Het is ontwikkeld en wordt beheerd door de Europese Unie en de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Het Galileo-systeem bestaat uit een netwerk van 30 satellieten.
Het Galileo-systeem biedt een hogere nauwkeurigheid dan GPS en GLONASS en wordt voornamelijk gebruikt voor civiele doeleinden, zoals navigatie voor auto’s, vliegtuigen en scheepvaart. Positionering met Galileo is
Conclusie
GNSS is een onmisbaar hulpmiddel geworden voor allerlei toepassingen, van navigatie tot landmeters. Het bestaat uit een netwerk van satellieten met wereldwijde dekking, die signalen uitzenden die door GNSS ontvangers kunnen worden opgevangen en verwerkt om de positie van de ontvanger te bepalen.
Het bekendste GNSS-systeem is GPS, ontwikkeld en beheerd door het Amerikaanse leger. Naast GPS zijn er nog andere satellietsystemen zoals GLONASS van Rusland, Beidou van China en Galileo van Europa. Elk systeem heeft zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen.
GNSS-systemen hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van technologieën zoals autonome voertuigen en drones. De nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van GNSS-systemen is van vitaal belang voor deze toepassingen.
GNSS is ook van groot belang voor de veiligheid van de luchtvaart en scheepvaart, waarbij de nauwkeurigheid van GNSS-systemen ervoor zorgt dat schepen en vliegtuigen hun waypoint nauwkeurig kunnen bepalen en obstakels kunnen vermijden.
In de toekomst zullen GNSS-systemen blijven evolueren en verbeteren, waardoor ze nog nauwkeuriger en betrouwbaarder worden. Er worden nieuwe technologieën ontwikkeld, zoals betere antennes en ontvangstapparatuur, en er worden nieuwe frequenties gebruikt om de nauwkeurigheid te verbeteren en interferentie te verminderen.
Kortom, GNSS is een belangrijk en onmisbaar systeem geworden voor tal van toepassingen en zal een belangrijke rol blijven spelen in de ontwikkeling van technologieën en innovaties in de toekomst.
Hoe werkt een GNSS of GPS ontvanger?
Met behulp van een satellietsignaal van drie satellieten kan een GNSS ontvanger (of GPS ontvanger) bij benadering een meting doen om je positie vast te stellen. Het uitgezonden signaal kan als gevolg van storingen verzwakken, bijvoorbeeld in gebouwen.
Alle ontvangers die het signaal van de satelliet opvangen kunnen deze signalen gebruiken om hun positie te bepalen. De techniek is eenvoudig. De satelliet kan een GPS signaal zenden en ontvangen. Door het meten van de tijd die verstrijkt om het signaal terug te krijgen weten GNSS ontvangers de afstand ten opzichte van ten minste drie satellieten.
De GNSS ontvanger berekent vervolgens de coördinaten. Met behulp van een GNSS ontvanger en het radiosignaal van drie satellieten stelt satellietnavigatie ons in staat onze positie met hoge frequentie te bepalen. GNSS ontvangers kunnen echter met veel meer satellieten hun positionering berekenen. Meer signalen zorgt in zo’n geval ook voor betere metingen.
Hoe nauwkeurig kan GNSS je positie vaststellen?
De techniek van GNSS staat zeer nauwkeurige positionering toe, met wereldwijde dekking. GPS is echter ontwikkeld door het leger van de Verenigde Staten, wat betekent dat de VS controle hebben over de uitgezonden signalen van een GPS satelliet. Het gevolg is dat positionering met GPS minder precies is dan met Galileo.
Je kunt de nauwkeurigheid verhogen door het combineren van GPS of andere GNSS satellietsystemen met real time kinematic. Het ingebouwde navigatiesysteem in je auto doet hetzelfde. Doordat je auto een combinatie van satellietnavigatie en signalen van bijvoorbeeld je snelheidsmeter gebruikt kan het systeem je positie met meer precisie vaststellen.