Malware is schadelijke software die zonder uw toestemming op uw computer wordt geïnstalleerd. Het kan wachtwoorden, financiële informatie of andere persoonlijke gegevens stelen. Malware kan de vorm aannemen van uitvoerbare code, scripts, actieve inhoud of andere programmeerinstructies.
Malware komt in veel verschillende vormen voor. Enkele veelvoorkomende voorbeelden zijn virussen, wormen, Trojaanse paarden en ransomware.
De gevaarlijkste malware is ransomware, die uw gegevens versleutelt, zodat u er geen toegang toe heeft, tenzij u het losgeld betaalt aan degene die de malware heeft gemaakt.
Malware heeft waarschijnlijk al een derde van alle computers wereldwijd geïnfecteerd, en kost bedrijven elk jaar weer triljoenen euro’s of dollars. Deze schadelijke code is overigens niet alleen beperkt tot besturingssystemen; miljoenen websites op het internet bevatten namelijk ook kwetsbaarheden waardoor deze al snel het doelwit worden van malware.
Helaas vertoont de algemene toename van cybercriminaliteit geen enkel teken van vertraging. In 2014 alleen al werden er dagelijks bijna één miljoen nieuwe stukjes malware vrijgegeven. De meeste hackers vertrouwden hierbij op oude technieken om mogelijk nieuwe bedreigingen te creëren.
De cyber bedreigingen worden vandaag de dag steeds geavanceerder en naarmate het webverkeer alsmaar blijft toenemen en er steeds meer apparaten online komen, wordt het aantal malware aanvallen uiteraard ook steeds groter.
Malware op een computer
Als men het over malware heeft, dan zijn dit veelal minuscule, kwaadachtige programma’s die aan een besturingssysteem, ander programma of bestand van een computer gekoppeld zijn.
Zodra dat kwaadachtige programma of bestand geactiveerd wordt, wordt zo ook de malware infectie gestart. Wanneer malware een computer infecteert, kan het simpel wachtwoorden of gegevens stelen en toetsaanslagen, corrupte bestanden en spam e-mailcontacten registreren. Daarnaast kan het zelfs de geïnfecteerde machine compleet overnemen en zich via elektronische bijlagen, downloads of links verspreiden.
Gelukkig zijn er veel antivirusprogramma’s beschikbaar die diverse soorten malware detecteren en zich tegen de meeste typen kunnen verdedigen.
Malware op een website
Een ander type malware, website malware, wordt misschien niet zo vaak besproken, maar is evenzo doordringend en verraderlijk. Maar hoe komt deze malware op een website? Welnu, met behulp van speciale website malware kunnen aanvallers ongemerkt een website binnensluipen, hier gevoelige klantgegevens stelen, soms het uiterlijk van een website wijzigen en in het algemeen de reputatie van een gerenommeerd bedrijf en hun resultaten behoorlijk schaden.
Kwaadaardige cryptomining, ook wel driveby-mining of cryptojacking genoemd
Schadelijke cryptomining is een van de nieuwste malwaretrends. Het is de handeling waarbij de computer van iemand anders wordt gebruikt om cryptocurrency te minen zonder toestemming. Er zijn veel manieren waarop kwaadaardige cryptomining kan plaatsvinden, maar een van de meest populaire methoden is door een script in de code van een website te injecteren om cryptocurrency te minen door heimelijk op de achtergrond van de computer van een bezoeker te draaien.
Wat is een exploit?
Een exploit is een beveiligingsbug in een softwaresysteem of programma dat opzettelijk wordt gebruikt om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot gegevens of functies.
Wat is een rootkit?
Rootkits zijn kwaadaardige softwareprogramma’s die zijn ontworpen om de controle over een computer over te nemen. Als ze eenmaal zijn geïnstalleerd, kunnen ze de hacker de controle over de computer overnemen en dingen doen zoals wachtwoorden of bankrekeninggegevens stelen.
Wat is adware?
Adware is een vorm van malware die advertenties op uw computer weergeeft. Dit omvat pop-ups, banners en paginagrote advertenties. Het kan in uw browser verschijnen, maar ook op de bureaubladachtergrond of in programma’s.
Een virus is een bepaalde software die zichzelf repliceert en zich van de ene computer naar de andere verspreidt. Dit programma kan snel computers infecteren, gegevens stelen of systeeminstellingen permanent maken zonder toestemming van de gebruiker.
Wat is een trojaans paard?
Een Trojaans paard (ook bekend als een Trojaans paard, valluik of wolf in schaapskleren) is een kwaadaardig programma dat zichzelf vermomt als legitieme en vaak gratis software, zodat het op uw apparaat wordt geïnstalleerd zonder dat u weet wat de ware bedoeling is. Dit stiekeme computerprogramma is ontworpen om gegevens te stelen, uw apparaat te beschadigen of andere schade aan te richten.
Wat is een worm?
Wormen worden soms computervirussen genoemd, maar ze zijn niet allemaal slecht. Wormen worden door NASA ingezet om Mars te verkennen en één werd zelfs gebruikt om uit een geïnfecteerde machine te breken.
Wat is ransomware?
Ransomware is een soort kwaadaardige software (malware) die op een computer kan worden geïnstalleerd en die de gebruiker verhindert toegang tot zijn systeem te krijgen totdat hij losgeld betaalt aan de cybercrimineel. Deze malware verwijderen van computers is erg lastig. Zonder back up ben je haast gedwongen om de hacker te betalen, vaak met crypto currency via het dark web. Alleen dan krijg je de bestanden terug die op je harde schijf stonden of wordt je gevoelige data of financiële gegevens niet gelekt.
Niet alleen kwetsbare plekken moeten zich dus beschermen tegen malware. Preventieve maatregelen en je computer beschermen zijn vaak erg eenvoudig. Automatische updates, regelmatige back ups en let op met nieuwe software of je bestanden downloadt.
Deze vorm van malware verspreidt zich meestal via e-mailbijlagen, geïnfecteerde websites en spam-e-mail.
Wat is een keylogger?
Een keylogger is een programma dat alle toetsen registreert die u op uw toetsenbord typt. Keyloggers kunnen worden geïnstalleerd en ongemerkt op een computer worden uitgevoerd en ze kunnen elke toetsaanslag vastleggen voor later gebruik.
Wat is bloatware?
Bloatware is de software die we op onze computer of telefoon installeren zonder alle functies ervan te kennen. Ook al hebben we het niet nodig, het blijft op onze telefoon en verstopt het geheugen van de telefoon, zodat het moeilijk kan zijn om andere taken uit te voeren.
Bloatware wordt meestal gemaakt door de fabrikanten van de hardware en wordt toegevoegd aan het besturingssysteem om hun eigen app-winkels te vullen en om hun dochterondernemingen een inkomstenstroom te bieden.
Waarom IoT-apparaten bijzonder kwetsbaar zijn voor malware
Het Internet of Things of IoT-apparaten zijn gadgets, apparaten of andere apparaten die met internet zijn verbonden. Deze apparaten zijn niet alleen kwetsbaar voor malware, maar ook vatbaar voor hacking.
IoT-apparaten kunnen gevoelige persoonlijke informatie bevatten en vormen een risico voor netwerken als ze zijn geïnfecteerd met malware. Het is veiliger voor gebruikers om voorzichtiger te zijn met de soorten IoT-apparaten die ze gebruiken en welke gegevens ze op netwerken delen.
Wat is het verschil tussen spyware en malware?
Spyware is software die wordt geïnstalleerd zonder toestemming van de computergebruiker. Malware daarentegen betekent gewoon dat het kwaadaardig is. Spyware heeft vaak een negatief effect op de prestaties of beveiliging van uw computer, terwijl malware niet altijd schadelijk is voor uw pc.
Spyware kan worden gebruikt voor trackingdoeleinden. Het kan volgen wat u op internet doet en deze informatie terugsturen naar marketeers of hackers (waardoor het meer op malware lijkt). Spyware verzamelt ook persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en creditcardnummers (waardoor het meer op malware lijkt).
Malware kan soms schadelijk zijn voor uw pc, maar niet altijd – daarom is spyware anders dan malware.
Hoe malware te verwijderen
Malware is een type computerprogramma dat de beveiliging van een hostcomputer schendt. Het kan uw systeem infiltreren zonder dat u het weet en zo leiden tot het verlies van gevoelige gegevens. Om uw computer tegen malware te beschermen, is het altijd aan te raden om een programma voor het verwijderen van malware op uw apparaat te installeren.
Er zijn veel soorten malware die uw systeem kunnen binnendringen en de prestaties op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. Het is dus aan te raden om anti-malwaresoftware te gebruiken (software die is ontworpen om de groei van kwaadaardige programma’s te remmen) voor bescherming.
Hoe malware op uw Mac of pc kan komen
Malware en virussen zijn misschien niet de enige bedreiging voor uw computer. Dingen zoals malware-infecties en het gratis downloaden van anti-malwaresoftware kunnen ook een bedreiging vormen.
Malware is een overkoepelende term die verwijst naar alle schadelijke software die schadelijk is voor uw computer of uw gegevens. Het kan gevoelige informatie verzamelen, zoals bank- of creditcardgegevens, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie.
Er zijn veel verschillende soorten malware – sommige kunnen uw scherm bevriezen, andere kunnen ervoor zorgen dat u bepaalde programma’s niet kunt uitvoeren en weer andere kunnen wijzigingen aanbrengen in de instellingen van de browser en cookies of andere belangrijke bestanden op uw computer verwijderen. Sommigen nemen de volledige controle over uw systeem, wat betekent dat ze er vrijwel alles mee kunnen doen zonder dat u het weet, totdat het te laat is.