Wat kan je met Adobe Creative Cloud? 1

Wat kan je met Adobe Creative Cloud?

Bijna iedereen kent de naam Adobe wel. Daarnaast is het bekendste product van Adobe, Photoshop, inmiddels zo ingeburgerd dat fotoshoppen een veel gebruikte uitdrukking is. Sterker nog, dit woord staat gewoon in de Van Dale!

Photoshoppen of fotoshoppen

Photoshop is als applicatie voor beeldbewerking de absolute nummer één. Er zijn weinig mensen die het softwarepakket niet kennen. Dat heeft zoals gezegd een vermelding in de Van Dale opgeleverd. Het “Groot Woordenboek der Nederlandse Taal” heeft wel het woord wel vernederlandst en spreekt dus niet over photoshoppen.

De Photoshop-software zelf bestaat al sinds 1990, maar is in die ruim dertig jaar onherkenbaar veranderd. Inmiddels kent Adobe Photoshop zoveel functies dat je bijna een raketgeleerde moet zijn om er alles uit te halen. Gelukkig is de kracht van Photoshop ook dat je er als relatieve leek vrij eenvoudig mee aan de slag kunt. Eenmalig een grote uitgave doen kan nog steeds, maar je kunt ook Adobe Photoshop downloaden met een maand- of jaarabonnement.

Bewerken met AI en Neural filters

Als je een beetje mee wilt doen is het bijna noodzakelijk om AI te integreren. Dankzij moderne machine learning kan je hele gave resultaten behaeln. Adobe gebruikt de AI voor zijn Neural filters, waarmee je foto’s snel kunt aanpassen en een hele nieuwe dimensie kunt geven.

Even terug

Adobe bestaat al jaren, sinds 1982. Eigenlijk zijn ze sinds de opmars van de personal computer niet meer weg te denken uit ons digitale leven. Dat begon met Postscript, waarmee ze vooral printers en de wereld van DTP (desktop publishing) wisten te bereiken. Later kwam daar PDF bij, wat staat voor Portable Document Format. Ik denk dat iedereen die 35 jaar of ouder is met gemengde gevoelens terugdenkt aan Adobe Acrobat Reader. Essentieel voor het openen en bewerken van PDF-bestanden, maar niet altijd de meest fijne software die er bestond. En dat is nog steeds mild uitgedrukt. Gelukkig zijn die tijden voorbij!

Wat kan je met Adobe Creative Cloud? 3
Adobe Photoshop in 1990 – Bron: https://www.versionmuseum.com/history-of/adobe-photoshop

Later kwam Adobe Flash, wat een hausse aan online animaties opleverde. Ineens was het mogelijk om bewegende beelden en interactieve navigaties op een website te integreren. Dat was uniek, want de beschikbare bandbreedte was in 1996 nou niet bepaald om over naar huis te schrijven. Dankzij het Flash-formaat en de vectors waar het mee werkte kon dat ineens wel. Een vector is in principe niets meer dan een lijn die van A naar B gaat. Dat kan recht, maar ook in een kromming. Op die manier creëer je eenvoudig een animatie die veel minder bytes in beslag neemt. Zelf ook aan de slag met vectors? Dan kan je Adobe Illustrator downloaden. Hiermee teken je binnen de kortste keren vector-based illustraties.

Adobe Lightroom

Foto’s bewerken is natuurlijk de belangrijkste feature van Photoshop, maar daar zijn inmiddels andere en makkelijkere tools voor. Daar doet Adobe ook zelf aan mee. Bijvoorbeeld met Lightroom, een app die puur gericht is op fotografen.

Het werkt allemaal erg eenvoudig. Een kwestie van Adobe Lightroom downloaden, je camera aansluiten en je foto’s importeren. Vervolgens kan je er voor kiezen deze in Adobe Creative Cloud op te slaan, maar dit is geen vereiste. Nu kan je aan de slag en heb je toegang tot een heel arsenaal aan tools om snel je foto’s aan te passen. Zeker wanneer je een goede camera gebruikt en je beelden in RAW schiet is een tool zoals Lightroom essentieel voor de nabewerking van onder andere witbalans en color grading.

Related Posts
Ga voor Sim Only! 13
Lees meer

Ga voor Sim Only!

Een fortuin betalen voor een langdurig gsm abonnement is niet voor iedereen aantrekkelijk. Dus als je tevreden bent…