De beste WiFi extenders bieden een prettig WiFi signaal aan daar waar jouw router ophoudt, waardoor er dode hoeken geëlimineerd worden zonder een upgrade naar een duur mesh-netwerk te hoeven doen.
Deze kleine en goedkope WiFi signaalversterkers sluit je aan op het dichtstbijzijnde stopcontact om zo een vlotte oplossing te bieden voor een zwak draadloos signaal en een beroerde dekking. En of jij het nu een WiFi extender, signaalversterker of draadloze repeater noemt, deze elektronische apparaatjes doen allemaal hetzelfde: ze leveren een sterker WiFi signaal DAAR waar jij het nodig hebt.
Hoe je de beste WiFi versterker uitkiest
Grote ruimtes of huizen, drukke netwerken en onregelmatige internetverbindingen vereisen vaak een robuuste oplossing. Een WiFi versterker (of meerdere exemplaren) is in dat geval een geweldige uitkomst. Ze bieden jou direct een hoger dekkingsniveau, waarbij jij je ook niet meer zo snel zorgen hoeft te maken over onbetrouwbare of onregelmatige verbindingen.
Hoeveel gaat zo’n WiFi versterker mij kosten?
De goedkoopste WiFi repeaters zijn al vaak voor een paar tientjes te koop. Maar de meest actuele uitvoeringen ondersteunen de allernieuwste draadloze standaarden en bieden vaak ultramoderne technologieën zoals bundelvorming en MU-MIMO aan voor nog betere prestaties. Dit kost vaak wel iets meer, maar zelfs de allerbeste extenders zijn op dit moment voor minder dan 200 euro verkrijgbaar.
Plug-in of desktop?
Hoewel de meeste WiFi versterkers kleine plug-in ontwerpen gebruiken die rechtstreeks op een stopcontact aangesloten worden, bestaan er nog andere opties. Enkele van de beste WiFi extenders gebruiken namelijk een omvangrijker design die op een bureau of boekenplank geplaatst kan worden, en lijken zo meer op een traditionele router.
In deze grotere apparaten is er een betere plaatsing van de antenne mogelijk, plus is er uiteraard ook meer ruimte voor nog geavanceerdere interne hardware. De plug-in modellen zijn daarentegen vaak een stuk goedkoper en vlot te installeren.
De WiFi standaarden moeten overeenkomen
Hoewel jij misschien niet al teveel aandacht besteedt aan welk type WiFi standaard jouw router gebruikt, zal dit absoluut van invloed zijn op hoe behulpzaam jouw extender zal zijn. Als jouw draadloze router namelijk de huidige 802.11ac standaard gebruikt, dan wil je er ook graag zeker van zijn dat jouw extender dit ook aanbiedt.
De oudere 802.11n standaard is een stuk langzamer en is daarnaast vaak tot één band gelimiteerd, iets wat een bottleneck in jouw WiFi dekking zal veroorzaken en al het browsen en streamen op het internet vertraagt. Maar dat probleem geldt alleen als jouw router hogere snelheden aanbiedt, want als jij over een oudere wireless-N router beschikt, dan zal een bijpassende versterker ook prima samenwerken.
De mogelijke frequentiebanden
De meeste WiFi versterkers of repeaters ondersteunen de 2,4 GHz en 5 GHz frequentiebanden en staan zo bekend als dual-band apparaten, maar sommige goedkopere opties zijn single-band en gebruiken enkel de 2,4 Ghz frequentie om al hun data te verzenden.
Single-band versterkers bieden een groter bereik en kunnen een betere dekking verstrekken in ruimtes met veel obstakels, zoals muren en meubels.
Maar dual-band extenders zorgen voor een snellere verbinding doordat ze veel meer bandbreedte hebben en daarbij minder storing ondervinden. Daardoor zijn ze een veel betere keuze voor gaming en videostreaming toepassingen.
Er bestaan echter ook tri-band versterkers van een nóg hogere kwaliteit, met twee 5 GHz banden en één 2,4 GHz band. Deze kosten zeker meer, maar bieden jou dan wel de beste dekking met de minste storing.
De juiste plaatsing is van essentieel belang
Zowel draadloze routers als WiFi versterkers gebruiken radiogolven om al jouw data via je internetverbinding heen en weer te transporteren. Je moet om deze reden een plek vinden die dicht genoeg bij de router is om een sterk signaal op te vangen en om deze opnieuw uit te zenden, maar tegelijkertijd ver genoeg van de router vandaan om het bereik van het netwerk wel degelijk uit te breiden tot waar dit nodig is.
De installatie en het configureren
Hoewel sommige thuisgebruikers misschien technisch onderlegd zijn en het niet erg vinden om mogelijk cryptische configuratie-opties te ontcijferen en lange handleidingen te lezen, geven de meeste gebruikers de voorkeur aan een zo eenvoudig mogelijke installatie- en configuratieproces van een WiFi versterker.
Het is fijn om hier te kunnen vermelden dat de meeste WiFi versterkers, zowel plug-in als desktop modellen, die er op dit moment verkocht worden, binnen slechts een paar minuutjes geïnstalleerd kunnen worden plus nog een aantal extra minuten om ze te configureren.
Bijna alle WiFi extenders zijn uitgerust met een LED statusindicator die jou heel duidelijk laat weten wanneer je de perfecte plek voor jouw extender gevonden hebt.
Van daaruit hoef je enkel nog maar de extender op jouw bestaande WiFi netwerk aan te sluiten en een wachtwoord voor dit nieuwe netwerk te kiezen. Dit kan veelal met behulp van een smartphone app gedaan worden of met een simpele druk op de WPS (WiFi Protected Setup) knop.
Wat is MU-MIMO en heb ik dit nodig?
De MU-MIMO afkorting staat voor multi-user, multiple-input, multiple-output en is een geheel nieuwe functie in de IEEE 802.11ac Wave 2 draadloze netwerkstandaard.
MU-MIMO vermindert vooral de latentie en verbetert de netwerkprestaties tijdens data-intensieve activiteiten zoals het streamen van video, videoconferenties of het bekijken van webinars. Omdat het access point de verbinding met zijn client nooit onderbreekt om met eventuele andere clients te communiceren, minimaliseert de MU-MIMO technologie mogelijke schokkerige video, het vastlopen van data en bufferen. De MU-MIMO functie helpt eveneens om netwerkcongestie te verminderen en downloadsnelheden te verbeteren.
Maar als jij graag MU-MIMO technologie in jouw draadloze thuis- of bedrijfsnetwerk wenst te gebruiken, dan moeten zowel het clientapparaat als het toegangspunt deze 802.11ac Wave 2 MU-MIMO standaard ondersteunen.
Conclusie
De beste WiFi versterkers geven jouw netwerk een fijne boost door het draadloze signaal van jouw WiFi router te ontvangen en het verderop in jouw huis of kantoor opnieuw te versterken. Ze zijn over het algemeen behoorlijk gemakkelijk te bedienen: kies gewoon een goede plek uit, sluit de WiFi extender aan en druk vervolgens op de WPS knop om deze heel eenvoudig met jouw router te synchroniseren.